Polimer Kil Atölye ve Workshop

İş stresinden, hayatın koşturmacısından kendime zaman ayırıp hafta içi boş bir zaman diliminde kafamda hep olan seramik kursu için Azime Hanım’ın seramik kursunu seçtim.

İyi ki de seçmişim. O kadar dinlendirici bir ders oldu ki seramiğe ne zaman başladım, ne zaman bitirdim farkedemedim bile.

 

Bu değerli sanatçıyı tanıyalım önce, ufak röportajımıza bir göz atınız!

 

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

 

Azime Özgen.1979 İstanbul doğumluyum. 2000 yılında Kocaeli Üniversitesi Jeoloji mühendisliğini bitirdim. Farklı bir alanda eğitim almaya karar verip Pera Güzel Sanatlar’da takı tasarımcısı eğitimi aldım. 3 sene Jewelcat tasarımcısı olarak çalıştım. Bilgisayarda takı kalıpları tasarlıyordum. Bir süre sonra teknik bir işten çok sanatçı olmalıyım dedim. İçimde hep sanat vardı. Bu yüzden Marmara Üniversitesi Seramik bölümüne girdim. Yaklaşık 2 yıldır kendi atölyemde workshoplar vermekteyim. Bunun yanı sıra mozaik çalışmalarımı  endüstriyel bir yazılımcı arkadaşımla  fotoğrafları piksellerine bölerek 2-3 metre boyutundaki büyük boyutlu fotoğraflar haline dönüştürüyoruz. Ayrıca polimer kil ile de çalışmalarım oluyor.

 

Daha çok hangi işleriniz yoğunlukta?

 

Daha çok seramik takılar, heykeller, enstalasyonlar yapmaktayım.

Polimer kilde ufak objeler ve kolyeler yapıyorum. Seramikte daha çok sanatsal projelerim oluyor. Yurt içi ve yurt dışı çalışmalarım oluyor.

En son 1 Eylül’de başlayan Adalar Festivali’nde Lefter büstü yaptım.

 

Uygulama esnasında ne gibi zorluklar yaşanabilir?

 

Seramik 1000 derecede ve 2 kerede pişiyor. Polimer kilde ise yaptığımız anda fırınlamamız lazım. Tabi polimer kilde camın parlaklığını yakalayamıyorsunuz.

Fırınlama esnasında seramikte patlama ya da çatlama gibi zorluklar da yaşanabiliyor.

 

Mesleğinizin bazı zorlukları vardır elbet. Bir seramik tasarımcısının olmazsa olmazları nelerdir?

 

Üzülerek söylüyorum ki başka bölümü kazanamayan ya da biraz el becerisi olan arkadaşlar bizim bölüme başvuruyorlar. Mesleği çok ciddiye almıyorlar. Bunun için kişinin bir altyapısını oluşturması gerekiyor. Sanatla, çeşitli sanat teknikleriyle farklı disiplinlerle beslenmesi gerekir. Yaptığınız işin bir sanat olması için siz ona bir anlam katmalısınız, bir manifestosu, kavramı ve bir ruhu olması gerek. Enstalasyonlar(yerleştirme sanatı) ve heykellerde bir işlevsellik yoktur.

 

Bu meslek için gereken eğitimler nelerdir?

 

Yetenekliyseniz ve kendinizi  güncelleyebiliyorsanız yapabilirsiniz. Kendimden örnek vermek gerekirse yaptığım  birçok işte istediğim memnuniyeti bulamadım. Seramik bu konuda  yumuşaklığı ve elastikiyetiyle bana hitap etti.

 

Eğitimleriniz  ne şekilde devam ediyor?

 

Günübirlik derslerim var. Sürekli programlarım da var 5 aylık.

Polimer kil ile workhoplar şeklinde devam ediyoruz. Yakın zamanda bir workshop var, linki burda:

https://www.zet.com/urun/10–11-ekim-zet-karakoy39de-polimer-kil-atolyesi-270521

 

Bu konuda eğitim almak isteyenler sizi  hangi sosyal mecralardan takip edebilirler?

 

Instagram: azime_ozgen_ceramic_atelier

azimeozgen.sopsy.com

Webpage: www.azimeozgen.com

Bu keyifli sohbet için  Azime Özgen’e çok teşekkür ederiz.

 

  • Özlem Ergen