İŞİTME ENGELLİLER İLE EMPATİ:
“AŞKINI BAŞKA DİLDE ANLAT”
İşitme engelliler ile ilgili farkındalığa yönelik alternatif bir yol ile bilinirliği artırmayı amaçlayan “Aşkını Başka Dilde Anlat” etkinliği, 17 Eylül’de Dem Karaköy’ün ev sahipliğinde düzenlenecek. Dem Derneği tarafından Türk İşaret Dili ve Kültürü’nü daha geniş kitlelere aktarmak amacıyla düzenlenen etkinlikte katılımcılar, işitme engelli eğitmenlerin yardımıyla aşklarını işaret diliyle anlatmayı öğrenecek.
Günlük hayata entegre edilebilen, empati temelli sosyal sorumluluk projelerini ve sosyal girişimleri hayata geçirmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Dem Derneği, işitme engellilerin varlıkları, dilleri ve yarattıkları kültür ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan sıradışı bir etkinliğe imza atıyor: “Aşkını Başka Dilde Anlat” (ABDA).
İşitme engellilerin toplumda birey olarak güçlenmelerini sağlamayı ve topluma sosyal ve ekonomik anlamda entegrasyonlarına destek olmayı hedefleyen bu proje, 17 Eylül’de farklı bir dilin ve kültürün kapılarını katılımcılara açarak bireylerin empati kurabilme yeteneğini geliştirmeyi hedefliyor.
Dem Karaköy’de gerçekleştirilecek bir günlük etkinlikte ilk kez Türk İşaret Dili ile tanışacak olan katılımcılar, işitme engelli eğitmenlerin desteğiyle kamera karşısında aşklarını İşaret Dili ile anlatma imkânı bulacak ve görüntülerini sevdiklerine hediye etmek ya da hatıra olarak saklamak üzere alabilecekler.
“Önyargılardan arınmış bir empati alanı açmayı umuyoruz”
İşitme engellilerin ana dili olarak kabul edilen işaret dilinin bireyler arasındaki iletişimi ve empatiyi güçlendirmede önemli bir rol oynayacağını belirten Dem Derneği Kurucusu ve Başkanı Ayşe Damla İşeri, “ABDA ile amacımız; Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon olduğu tahmin edilen işitme engelli bireylerin toplumdaki varlıklarına sahip oldukları engeller üzerinden değil, yarattıkları dil ve beraberinde oluşturdukları zengin kültür vasıtasıyla vurgu yaparak onların da toplumsal çeşitliliğimizin bir parçası olduklarına dikkat çekmek. Bunu da olabildiğince keyifli ve özgün bir projeyle gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de yaşayan işitme engelli bireylerin en büyük sorunu anlaşılmamak. Biz de ABDA ile iletişimin, yani bireyler arasındaki duygu ve düşünce alışverişinin sınırlarını ortadan kaldırarak işitme engelli bireylere yönelik toplumdaki acıma temelli hatalı algıyı değiştirebilmeyi ve kendimize önyargılardan arınmış geniş bir empati alanı açabilmeyi umuyoruz” dedi.
Aşkınızı başka dilde nasıl anlatacaksınız?
ABDA’da alana gelen kişiler, her birinde işitme engelli bir bireyin de bulunduğu, kurgusuna göre istasyonların birleştirilebileceği ve farklı yer, zaman ve mekânlarda da yer alabileceği en fazla altı istasyonluk bir kurgudan geçecek. Katılımcılar, “Hoş Geldin” istasyonunda nasıl bir kurgu ile karşılaşacaklarına dair proje ekibinden bilgi alacak ve izleyecekleri yolun haritasını alacaklar. Bir sonraki aşamada “Türk İşaret Dili” istasyonuna gelen katılımcılar, bu istasyonda sevdikleri kişiye aşklarını veya sevdikleri şeye duydukları aşkı Türk İşaret Dili’nde anlatmayı öğrenecekler. Devamında “Çekim” istasyonuna ulaşan katılımcılar, konsepte uygun olarak hazırlanan dekor önünde kamera karşısına geçerek Türk İşaret Dili ile aşkını anlatma fırsatı bulacak. Gerçekleştirilen çekim sonrasında kişinin görüntüsü “Kurgu” istasyonunda montajlanırken kişi, işitme engellilerin, Türk İşaret Dili ve Kültürü öğelerinin bulunduğu ve içecek servisinin yapıldığı “Kafe” istasyonunda bekleyecek. Montajlanmış görüntü hazır olduğunda kaydını “Hediye” istasyonundan teslim alacak.
Çekim için gerekli teknik ekipman ise Türkiye’nin lider bilişim teknolojileri firması İndeks Bilgisayar tarafından sağlanıyor.
17 Eylül’de gerçekleştirilecek “Aşkını Başka Dilde Anlat” etkinliğine katılmak isteyenler, detaylı bilgi ve biletlerin nasıl temin edileceğini Dem Derneği’nin Facebook sayfasının etkinlik bölümünde bulabilecek.
(https://www.facebook.com/events/767933036662568/ )
Tarih: 17 Eylül Perşembe
Saat: 17:00 – 23:00
Mekân: Dem Karaköy
Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Hoca Tahsin Sk. No:17, Karaköy / İstanbul
İlgili Kişi:
Dilek Özcan
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
Dem Derneği Hakkında
Dem, empati temelli günlük hayata entegre edilebilir sosyal sorumluluk projelerini ve sosyal girişimleri hayata geçirmek amacı ile kurulmuş tematik bir dernektir.