AVRUPA’YI EN UCUZA NASIL GEZERSİNİZ?

En ucuz Avrupa turu için Uçak ve Otobüs firmaları

Elinizin altında olması gereken siteler ve programlar; 

Otobüs Firmaları:

Megabus.com (Batı avrupa için en ucuz otobüs firması.. 1€’ya biletler var.. Amsterdam-Brüksel-Köln-Stuttgart Paris-Barselona rotasından biletler aldım toplam 6€’ya .. bu firmanın seferleri en ilerisi için 2 ay sonrası açık..  1€ ya biletler kapanabiliyor bazen ertesi gün için bile 1€ ya biletler alabilirsiniz.. elinizi çabuk tutmanız gerekiyor ve durakları pek bilinmeyen yerlerde olabiliyor, siteden otobüs duraklarına iyi bakıp incelemeniz lazım.. otobüs gayet rahat.. wifi+wc+priz var.. telefondan sadece rezervasyon kodunuzu göstermeniz yetiyor.. (isterseniz yazdırın)                                             

Polskibus.com (Doğu Avrupa için en ucuzu… 1 zloty’e biletler bulabilirsiniz yakın mesafeler için.. bulamazsanız da 5 tl-10tl arası biletleri vardır.. tüm polonya+berlin+prag+viyana seferleri var.)                                           

Meinfernbus.com (Alman otobüs firması..erken rezervasyonda fayda var.. viyana-prag arası en ucuzu bu firmadan almıştım..)                                             

Studentagency.com                                                                                

Orangeways.com                                                                             

eurolines.com                

Uçak Firmaları:                                                                              

Wizzair.com (İstanbul’dan Budapeşte’ye çok ucuz biletleri olabiliyor.. Polonya’dan Norveç’e 15€ ya biletler var.. bagaj sıkıntı olabilir.. siteden bagaj bilgilerine bakın.. large bagaj alın riske atmak istemiyorsanız.. ortalama 20€ ya biletler alabilirsiniz.. ben kuzey ışıklarını görmek için.. gdansk-trondheim’ı seçtim.. en ucuz kuzeye bu şekilde gidiliyordu.. 15€ bilet+15€ bagaja ödedim)

Ryanair.com( 20-30arası biletler alabilirsiniz.. bagaj sorunu bu firma içinde sıkıntı olabilir.. siteden bagaj bilgilerine bakabilirsiniz)

Flypgs.com (Türkiye’den yurtdışına çıkarken bakmanız gereken ilk firma olsun.. her ayın ilk haftası kampanyaları oluyor..İstanbul-Oslo seferleri başladı…. Balkanlar’a..Basel’e..Viyana’ya ve Amsterdam’a çok ucuz fiyatlar yakalayabilirsiniz..gidiş çok ucuz dönüş pahalı olabiliyor.. online check-in yaparken pegasus hesabınıza en az 20 tl para puan geldiğini unutmayın.. el bagajı 8kg+normal bagaj 20 kg.. bagaj konusunda sıkıntı yok)

easyjet.com

onurair.com ( Amsterdam ve Viyana için ucuz uçuşları olabiliyor..bakmanızda yarar var.)

sunexpress.com (thy’nın yan sanayisi)

norwegian.com  (çok ileri tarihlerde çok çok ucuz biletleri olabiliyor.. özellikle Norveç içi bakmanızda fayda var.. el bagajı 10 kg..)

Telefonunuza indirmeniz gereken programlar:

bla bla car ( tüm dünya için geçerli.. bugünlerde çok yoğun olarak kullanılıyor bakmanızda fayda var)

carpooling (telefon programı)

Kalacak yerler için:

hostelworld.com (hostel için)

booking.com (hostel için)

couchsurfing.com

airbnb.com

Ayrıca gideceğiniz şehirlerin camping yerlerini google’da aratmanızda fayda var…

Sygic (3d harita programı)

En ucuz alışveriş yerleri:

Yiyecek ve İçecekleri göreceğiniz Lidl ve Aldi marketlerden alabilirsiniz bizde BİM ve A101 tarzı marketlerdir.   Hediyelik eşyaları ve yöresel yemekleri yerel pazarlardan alabilirsiniz..

Bu da Avrupa Turum… 10 ülke 22 şehir 650€ ya gezdim…. (10 gün Norveç’te kaldığımı farz edersek gayet makul)

Biletleri genellikle 1-2 ay önceden aldım.. yani bu fiyatları görebilmeniz için önceden rezervasyon yapmanız gerekecek..

İlk önce İstanbul-Viyana,  Pegasus’tan aldım 100 tl’ye.. Viyana’da arkadaşımda kaldım.. o yüzden kalacak yerlerle ilgili bir bilgi veremiyecem.. yeme içme derseniz Viyana pahalı memleket.. ve açıkçası o kadar da sarmadı beni bu şehir bayağı soğuk bir şehir.. (Avusturya’da Hallstatt ve Salzburg’u görmek yeterli bence..)

Daha sonraki durağım Prag oldu… Meinfernbus.com ‘dan aldım 9€’ya.. o kadar da önceden rezervasyon yapmanıza gerek yok bu fiyata 1 hafta önceden de bulunabiliyor.. ama bu rotadaki en ucuz firma budur.. birçok firma Viyana – Prag yapıyor ancak en iyisi bu dediğim gibi.. biletinizin karekod’unu göstermeniz yeterli telefondan.. rezervasyon numarası da yeterli olabiliyor.. kağıt felan yazdırmanıza gerek yok..

Prag-Wroclaw-Berlin-Varşova-Gdansk.. polskibus.com ‘la gezdim.. rotanıza Krakow eklemelisiniz..

Polskibus’tan aldığım tüm biletlerin toplam fiyatı 100 zloty=65 tl

Prag’ta Chili hostel’de 2 gece kaldım..1 gece için 100 koruna=10 tl ödedim (Alternatif hosteller varsa oralara bakın çok da tavsiye etmiyorum.)

Wroclaw ‘da Hostel Boogie’ye rezervasyon yapmıştım oraya gittim beni Absynt hostel’e gönderdiler yani bi başka hostele.. kesinlikle önermem başka alternatiflere bakın geceliği 24 zloty=16 tl

Varşova’da Globetrotter Hostel’de 2 gece kaldım 1 gece 30 zloty 1 gece 40 zloty toplam 70 zloty=42 tl.. bu hosteli önerebilirim.. güzel ortam var bulmak zor olabilir tabelası küçük..

Gdansk-Trondheim wizzair.com ‘dan bilet aldım 60 zloty’e=40 tl’ye, yanlız bu firmanın bagaj sıkıntısı olabilir çantanız büyükse..

Bende 70 lt çanta vardı 60 zloty’de large cabin bagaj aldım garantiye almak için.. normalde 70 lt çanta bu firmanın ebatlarına göre gene büyük.. ama iyi ki aldım.. tuvalette üstüme 2 kat kazak giydim.. yemek-içecek ne varsa çöpe attım.. işime yaramayan malzemeleri çöpe attım derken biraz çnatayı küçülttüm 🙂 check in yaparken bayan çalışan çantamı large cabin bagaj kabına bıraktı.. girmedi çantam .. bi göz kırptım felan o kadar da sorun değil gibi bişiler söyledim.. güldü geçti.. kıl biri gelse alır sizden 160 zloty.. 2. kontrol de gene bu kız geldi gene kaplara koyuyorlardı el bagajlarını çünkü duty free den bazıları baya eşya alabilir diye.. ben gene bu kıza denk geldim 2. kontrolde ‘gene mi sen’ dedi.. güldüm geç dedi teşekkür ettim geçtim uçağa.. uçak pegasus uçaklarından hiçbir farkı yok..

Trondheim/Röra tren istasyonundan Steinkjer istasyonuna bilet aldım.. bi sonraki durak için aldım ama Steinkjer’e kadar gittim ..fiyatı aklımda değil 40kron gibi bişiydi..

Steinkjer’den Mo i rana için bilet aldım %90 indirimli asker bileti 70 kron.. neyse tren geldi bindim.. bayan çalışan kontrol etti.. yanlış bilet almışsın.. ilk durakta ineceksin dedi sert bi şekilde diğer görevli bişi olmaz dedi bayana ama.. kadın kıl biriydi.. neyse ilk durak Grong diye bi kasabaydı.. ben de inerim dedim indim.. başıma gelmeyen kalmadı burada.. Alaska’nın doğasından hiçbir farkı olmayan bi köy.. dedim otoban yakındır oraya gidip otostop çekeyim o da ne E6 otoban kapanmış… 50 ye yakın aracı tutmuşlar izin yok geçmeye.. gittim tır şoförleriyle konuştum mo i rana ya gitmek istiyorum dedim.. içlerinden o kadar samimi olanları vardı ama hepsi polislerden korkuyorlar.. dedim Norveç’te otostop serbest diye laf dinletemedim.. daha sonra trenle gideyim dedim.. 450 kron Grong-Mo i Rana.. onu bırak istasyona geldim.. ohoo tren de iptal olmuş istasyona bakın koniçivagillerden bi amca bugün herşey iptal uçaklar..yollar..trenler vs.. Norveç’te böyle fırtına olunca herşey iptal.. adam çok özel bi gün diyordu.. speacial day special day..deyip durdu.. ben de türkçe ‘hee size özel değil bana özel’ dedim.. geçiştirdim moral sıfır.. döndüm bi daha otobana o çantam o kadar ağır donuyorum hava buz gibi.. öyle düşününki nehirden buzul parçaları sürükleniyor kutuplardan kopup gelmişler.. kalktım otobana gittim otoban açılmış.. oradaki petrol istasyonundan karton aldım yazdım.. mo i rana diye.. duran olmadı adamlar otostop ne otostopçu ne bilmiyorlar.. benimle selfie çekip gidiyorlar :)) 3 saat otostop denedim almadılar.. dedim otoban açıldıysa trende açılmıştır.. tren gecikmeli olarak geldi.. bindim.. bir sonraki durak olayını burda da deniyeyim dedim.. olmadı.. şöyleki göze çok çarptım tek binen bendim bu durakta.. Lassemoen istasyonu için aldım.. 70 kron.. Lassemoene geldim.. adam burada ineceksin dedi.. ben de inemem dedim.. mo i rana  için bilet istedim.. 380 kron daha geçirdiler bana burada.. mo i rana’ya vardım..

Mo i rana’da couchsurfing’ten yazdığım hostta kaldım.. Norveç’te couchsurfing deniyeceksin başka çaresi yok..

 2 gece hostumda kaldım.. sonra otostop deniyecem dedim başka çarem yok.. iyi geçirdiler zaten.. bu arada ekliyeyim norveç’te ceza vermiyorlar.. gideceğin yerin parasını istiyor görevliler.. Tren için NSB programını indirin fiyatlar felan.. bilet alımı herşeyi yapabilirsiniz.. isic öğrenci kartına gerek yok üniversite kartınızda student ingilizce yazıyorsa yeterli..

Neyse Mo i Rana-Bodo arasını otostop yaparken.. Mo i rana şehir merkezinden biraz yürüdüm şehir dışına doğru..

İlk otostopa bi yaşlı amca durdu.. 5 km ilerdeki köye gitçem dedi tamam dedim.. çat pat ingilizcesi vardı.. yeri gelmişken söyliyeyim.. Norveçlilerin %95i ingilizce bilir.. bu amca 5 km ilerdeki dağın başında bi köyde oturuyor bıraktı beni buraya.. ne bileyim dağın başında oturduğunu🙂.. neyse buradan da otostopa devam edeyim dedim.. gene yaşlı biri 80-90 yaşlarında durdu adam aldı beni arabasına.. 15 km felan gittik adamda ingilizce hiç yoktu.. ben ingilizce konuşuyorum o gülüyordu.. meğersem bilmiyor.. ben de bi kahakaha patlattım.. moruk ya desene bilmiyorum :))… aldı bu da beni dağın başındaki köyünde bıraktı… zaten norveçin kuzeyinin heryeri dağın başı.. dedim galiba bu yaşlılar beni öldürmek istiyor.. otostopa devam edeyim dedim.. 20 dk da 30 dk da 1 araba geçiyor.. bi insan yok etrafımda… tırlar almıyor arabası bomboş belli kuzeye gidiyor arkada yükü var gene almıyor.. 2 saat 3 saat Dundersland diye bi tabelanın önünde otostop deniyorum.. etrafımda bildiğin buzullar var.. dizlerime kadar hissetmiyorum.. her yerim donuyor.. dedim gidiciyim burada artık yolun sonu.. bunları düşünürken yarım saat sonra 1 araba geçti.. otostop çektim adam beni 2 km geçti geri döndü aldı.. insafına gelmiş diye aldı beni sağolsun Kurt Jacobsen amca… Bodo’ya gidiyormuş ooh çektim Allah gönderdi resmen.. Bodo ya kadar bu Kurt abiyle Norveç’ten Türkiye’den konuştuk.. bana Sinus diye bişi verdi.. sakın ola denemeyin.. adamın iflahını keser.. bi de bana güçlüsünden verdi.. iskandinavlar genellikle sigara niyetine bunu kullanıyor.. dudağınızla diş etinizin arasına bırakıyorsunuz böyle bişi… denedim bunu Bodo’ya vardık arabadan indim kustum.. şükür arabada kusmadım.. Kurt Abiyle vedalaştık..

Couchsurfing’ten mesaj attığım adam, bende misafirler var yerim yok dedi.. sonra benim Mo i rana ‘daki hostum yazdı nerede kalacaksın diye.. ben de burger king gece 4’de kadar açık burada kalmayı düşünüyorum dedim.. bunlar bana acımış.. misafirim var diyen couch’a mesaj atmışlar.. bunlar daha önceden birbirlerini tanıyorlarmış.. adam bana face’ten mesaj attı gel diye.. koşa koşa gittim 🙂

Neyse 3 Gece bu Kırımlı hostta kaldım.. bayağı anlaştık o yemek yapıyor ben yemek yapıyorum böyle geçindik 3 gece misafirlerde fransız kızlardı ortam güzeldi..  2 gece’de burada kuzey ışıklarını görmek içni gece dışarı çıktık hep.. göremiyorduk.. 3. gece fransızlar Lofoten’e gitti.. ben kaldım.. artık son gecemdi 1 haftadır.. kuzey ışığı avlıyorum zaten bi türlü göremedim.. bugün de görmezsem güneye inecem dedim.. son gün 8. günümde gece dışarı çıktım hava açıktı ve fırtınalı -20 felandı.. dışarda erasmus yapan öğrencileri gördüm. .fotoğrafımı onlara çektirdim.. en sonunda gördüm kurtuldum..

Gece geldim BODO’dan OSLO’ya biletlere bakıyordum.. tren desen zaten dokunamam bile o fiyatlara.. uçak 230 tl’ydi ve aldım.. amsterdam’daki otobüse yetişmem gerekti..

Bodo-Oslo (230 tl) Norwegian uçak firması..

Oslo’da 1 gece kaldım.. Oslo’da yapılacak hiçbişi yok diyebilirim.. bi parkı var bi de Opera Binası.. aşırı derecede pahalı bi şehir.. ve heryer Araplarla dolu.. Norveçliler göçmen gibi duruyor..

 Oslo’dan Amsterdam’a gitmem gerekti.. Bla bla Car’a baktım.. 60€’ya Hamburg’a giden biri vardı.. oradan Brüksel’e geçecekti… Hamburg’dan sonra otostop çekecem dedim.. Hamburg-Amsterdam arasını bedavaya gelebilirsin dedi.. dolaylı yoldan otostop oldu :)… hatta burada Utrecht şehrini gezme şansım da oldu… bayağı Türk var.. adamlar şehrin ortasına cami yapmış.. süper bi şehirdi.. harika bi şehir dizaynı vardı… küçük ve tatlı bi yerdi.. ama siz bu yolu daha ucuza getirebilirsiniz.. Oslo Rygge havaalanından Brüksel’e ucuz uçak bileti bulabilirsiniz RyanAir’le.. daha sonra Brüksel-Amsterdam arasını megabus.com ‘a bakabilirsiniz..

Amsterdam-Brüksel..Stuttgart-Köln-Paris-Barselona rotasının hepsini Megabus.com ‘la yaptım… toplam 6€ tüm biletler 1€’er euro..

Amsterdam’da Anne Marie hostel’de kaldım.. geceliği 11€.. tavsiye edilir..

Köln’de  A&O hostel’de kaldım.. 1 gece 12€ bayağı iyi ve temiz büyük bi hosteldir.. kesinlikle tavsiye ederim..

Diğer yerlerde Couchsurfing ve arkadaşlarda kaldım..

En son dönüş.. Barselona’dan-İstanbul’a Pegasus’tan bileti aldım..

Sevgiler

Rahmi Ç.